Witamy na forum Fundacji "Chcę urosnąć"

Twoje dziecko nie rośnie? Zapytaj, co robili inni rodzice w podobnej sytuacji. Tu wymienisz poglądy, poznasz doświadczenia i opinie.

Kuba - poniżej 3. centyla

Re: Kuba - poniżej 3. centyla

Alorka, tak już po pierwszej wizycie, ale ostatecznie nie byliśmy w CZD tylko w IMID 20 grudnia. Od tego czasu miałem straszny zapieprz w pracy, a wizyta zgodnie z oczekiwaniami, czyli bez konkluzji, dlatego nic nie wpisałem, nadrabiam niniejszym.

Pani dr Oczkowska wygląda na bardzo doświadczonego endokrynologa. Przejrzała wszystkie wyniki dość szczegółowo, przeprowadziła szczegółowy wywiad. Zmierzyła Kubę na stojąco tym urządzeniem (stadiometrem?) i wyszło 84,2 cm czyli o 1 cm mniej niż mój pomiar z 18 listopada. Prawdę mówiąc, liczyłem, że wyjdzie więcej a nie mniej, bo nasza domowa żyrafa chyba trochę zaniża - no ale spotkał mnie zawód... Postanowiłem jednak zignorować pomiar Pani doktor i na znak protestu nie wpisałem go do tabelki.... (link do tabelki: http://www.chceurosnac.pl/forum/topic.html?id=484)

Wyniki wszystkie dobre, zaniżony IGF-1 Pani doktor nie zdziwił, stwierdziła, że z jednej strony jest to oczywiście pewne wskazanie możliwego kierunku diagnozy, z drugiej jednak strony u tak małych dzieci - czytaj poniżej 4. roku życia - wartość IGF-1 po prostu zmienia się w czasie. Ponadto, poniżej 4. roku życia mamy wystarczająco dużo czasu, aby poczekać, czy wzrost nie ruszy, i Kuba wciąż będzie w stanie nadgonić zaległości - chyba że zjazd pod siatką by się zwiększał i to trzeba monitorować, bo jeśli przekroczy to pewną granicę - tu spojrzała jeszcze raz na wykres Kuby i stwierdziła, że granica nie jest przekroczona -  to wtedy dziecko może tego nie nadgonić i tylko wtedy podawanie hormonu poniżej 4. roku życia może być uzasadnione, biorąc pod uwagę codzienne kłucie, niedogodności itp.

W sumie to co mówiła przemawia do mnie, też nie chcę rzucać się na kłucie, ale zasugerowałem, żebyśmy ustalili jakieś scenariusze tego co robimy. Ustalilismy, że
1. następna wizyta w czerwcu, przed wizytą zrobimy pomiary antropologiczne itp
2. od razu umówiliśmy termin na test nocny na 5 września (bo takie są terminy), natomiast na wizycie czerwcowej ustalimy czy ten test zrobimy, w zależności od wyników Kuby.

W sumie chyba to jest sensowne podejście. W maju Kuba skończy 3 lata, przed wizytą zrobimy mu powtórnie wszystkie podstawowe badania, a potencjalnie we wrześniu pierwszy test. Jestem zbyt spokojny czy też myślicie, że to ok?

darek
ranks
useravatar
Offline
71 Postów
Informacja o użytkowniku w postach
Administrator wyłączył możliwość pisania dla niezarejestrowanych

Re: Kuba - poniżej 3. centyla

No i dziś Kuba skończył 3 lata, jesteśmy pomiędzy 1. a 3. centylem http://www.chceurosnac.pl/forum/topic.h … 84&p=2
Ale nie wiem, czy to 89 czy 90 cm - nie umiem tego zmierzyć...

darek
ranks
useravatar
Offline
71 Postów
Informacja o użytkowniku w postach
Administrator wyłączył możliwość pisania dla niezarejestrowanych

Re: Kuba - poniżej 3. centyla

Witam
Jesteśmy po drugiej wizycie u endokrynologa (dr Oczkowska w IMID). Poszliśmy tam uzbrojeni w nowe wyniki badań krwi:
IGF-1 42,60 (norma 49-283) - czyli więcej niż rok temu (29), ale wciąż poniżej normy
TSH 5,910 (0,700-5,970)
FT3 4,06 (2,41-5,50)
FT4 1,33 (0,96-1,77)
Żelazo 74,0 (33-193)
Ferrytyna 38,95 (30-400)
Morfologia krwi słaba: za niskie leukocyty, hematokryt, MCH, neutrofile, limfocyty. Za wysokie limfocyty (%) i monocyty (%)

Pani dr stwierdziła ponownie, że IGF-1 jest za niskie, ale w tym wieku to nic nie znaczy, przyznała jednak, że może to wskazywać na problem z hormonem wzrostu. Zwróciła uwagę, że TSH jest wprawdzie w normie, ale w górnej granicy i przepisała jod (Jodid 100). Podczas gdy FT3 i FT4 wyszło praktycznie identycznie jak w badaniu w ubiegłym roku, TSH zwiększyło się dramatycznie z 2,130 do 5,910. Co taki skok może oznaczać? Liczę, że ten jod pomoże....
Oczywiście były także pomiary (3 lata i 1 miesiąc) i wyszło:
- 89,8 cm (SD -1,95)
- 12,4 kg (SD -1,53)
Czyli 3. centyl. W sumie Kuba urósł przez ostatni rok ok. 9cm czyli niby nie ma tragedii, ale jest malutki.... Bujamy się jak Alorka.....
Pani dr stwierdziła, że testy nocne zaplanowane na wrzesień przeniesiemy na kwiecień, wcześniej wizyta w grudniu. Przy takich wynikach zgodziłem się, ale zapytałem, przy jakim dokładnie wzroście granicznym za pół roku i za rok będziemy procedować w kierunku wniosku na przyznanie hormonu. Pani dr przeliczyła:
- 92,5cm w grudniu (czyli gdy Kuba skończy 3,5 roku) - to jakieś 8cm mniej niż średni wzrost jego rówieśników
- 96,6cm w czerwcu 2013 (na 4 latka).
Graniczny wzrost wyliczyła jako 2 ujemne SD (odchylenia standardowe).
Kuba jest na 3. centylu i jeśli znów urośnie przez rok 9cm to na czwarte urodziny wyjdziemy na jakiś 10. centyl, więc chyba nie mam powodu do nadzwyczajnych nacisków na przyspieszanie testów nocnych....

darek
ranks
useravatar
Offline
71 Postów
Informacja o użytkowniku w postach
Administrator wyłączył możliwość pisania dla niezarejestrowanych

Re: Kuba - poniżej 3. centyla

Prawdę powiedziawszy, to wątpię, żeby Kubuś przez kolejny rok urósł znowu urósł 9 cm. A to dlatego, że teraz wkracza w wiek, gdzie się rośnie trochę wolniej niż wcześniej: http://www.chceurosnac.pl/forum/topic.html?id=519 Minus 2 odchylenia standardowe, to jest dokładnie 3 centyl.

"Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, to powiedz mu o swoich planach"

regli
Prezes
ranks
useravatar
Offline
2916 Postów
Informacja o użytkowniku w postach
Administrator wyłączył możliwość pisania dla niezarejestrowanych

Re: Kuba - poniżej 3. centyla

Regli, dzięki, jakoś nie zakonotowałem, że szybkość wzrastania tak mocno spada. Więc jeśli urośnie średnio, lub nawet minimalnie, to wciąż będziemy szorować po tym nieszczęsnym 3. centylu...  sad

darek
ranks
useravatar
Offline
71 Postów
Informacja o użytkowniku w postach
Administrator wyłączył możliwość pisania dla niezarejestrowanych

Re: Kuba - poniżej 3. centyla

To ja tylko o tym TSH... oj wysokie.... nawet jak mieści sie w granicach normy to dla takiego malucha jest zbyt wysokie i możne wpływać na rośniecie...  Zwłaszcza, że to TSH u synka ma tendencję wzrostową.. Szczerze to ja bym teraz skupiła sie na tym TSH i je kontrolowała, czyli za 2-3msc powtórzyła bym badania hormonów tarczycy - TSH, fT4, fT3. Tak, żeby zobaczyc czy jod wogóle coś da..., czy to nie przypadkiem poczatki niedoczynnosci tarczycy.  I pytanie jeszcze jedno, czy macie podane normy sa dla dzieci czy dla dorosłych...bo z tymi normami w naszym kraju sa niezłe cyrki i same laboratoria wprowadzają w błąd, podając złe normy dla dzieci....

stopi69
ranks
useravatar
Offline
441 Postów
Informacja o użytkowniku w postach
Administrator wyłączył możliwość pisania dla niezarejestrowanych

Re: Kuba - poniżej 3. centyla

Stopi, dzięki serdeczne.

Ponieważ Kuba właściwie od września bardzo często nam chorował, ciągłe infekcje dróg oddechowych, głównie obturacyjne zapalenie oskrzeli, pediatra skierował go do alergologa. Alergolog zlecił m.in. testy IGE, słabe wyniki krwi mogą być efektem tych powracających infekcji. Dlatego alergolog skierowała go także do hematologa, do którego wybieram się jutro. Jak rozumiem, wysoki wynik TSH też może być tego efektem.

Ja wiążę te infekcje raczej z przedszkolem (Kuba chodził od września, ale przez te choroby był może łącznie z miesiąc...), ale nie wiadomo...

Jeśli chodzi o normy, to przy TSH jest tylko jedna norma, jednak przy FT3, FT4 są 4 przedziały w zależności od wieku, więc zakładam, że w tym laboratorium to rozróżniają... (badania były wykonane w laboratorium Diagnostyka w Warszawie testem firmy Roche metodą elektrochemiluminescencji na aparacie Cobas - pani endokrynolog komentowała, że IMID ma inną metodę czy aparat i dlatego ma też inne normy).

darek
ranks
useravatar
Offline
71 Postów
Informacja o użytkowniku w postach
Administrator wyłączył możliwość pisania dla niezarejestrowanych

Re: Kuba - poniżej 3. centyla

No to ciekawostka... Antropolog w IMID przy 89,8cm stwierdził, że SD wynosi -1,95, a endokrynolog, że to 3. centyl. Jak wpisałem ten wynik na stronie tacyjakja.pl, to obliczyło mi, że to 1. centyl, a SD -2. I kto ma rację? Inne siatki? Albo może antropolog i endokrynolog nie wzięli pod uwagę, że Kuba ma nie 3 lata tylko 3 lata i 1 miesiąc?

darek
ranks
useravatar
Offline
71 Postów
Informacja o użytkowniku w postach
Administrator wyłączył możliwość pisania dla niezarejestrowanych

Re: Kuba - poniżej 3. centyla

Kurcze, chyba faceci powinni chodzić na wizyty z dziećmi albo ja się do tego po prostu nie nadaję hmm Ja to zawsze wychodzę z tej poradni bez żadnych konkretów - ZERO!
Ale Twoje informacje są bardzo przydatne dla mnie smile Dzięki smile
9cm przez rok to chyba sporo - Wojtek urósł 7-8cm.

Widzę, że macie bardzo podobne życie do naszego wink Wojtuś też od września chodził do przedszkola i też ciągle chorował, naprawdę ciągle.
Ale jesteście już dalej w diagnostyce, niż my. Ciekawa jestem, czy Jod pomoże Twojemu synkowi. Nam na wysokie TSH dwóch endokrynologów z CZD (obie wizyty prywatnie) NIC nie zlecili, bo mieściło się w normie! A raz miał prawie 7!!! A trzecia endo, pani profesor, która zresztą w necie ma sporo artykułów nt wzrostu dziecka, nakazała jeść dużo dużo ryb i wrócić z nowymi wynikami w czerwcu. Ale zagapiliśmy się i nie wróciliśmy.

Jaka endo dała Wam jod? Może wybiorę się do niej prywatnie hmm

Napisz, czy przez wakacje Kubuś ruszył trochę w górę? A byliście nad morzem? My 2 tygodnie (mało hmm )

alorka
ranks
useravatar
Offline
63 Posty
Informacja o użytkowniku w postach
Administrator wyłączył możliwość pisania dla niezarejestrowanych

Re: Kuba - poniżej 3. centyla

alorka napisał:

Ciekawa jestem, czy Jod pomoże Twojemu synkowi.

Badanie z 7 sierpnia 2012:
TSH 4,370 czyli spadek z 5,910 czyli dużo lepiej! pewnie jod pomógł? Podajemy dalej  smile
FT3 4,36, FT4 1,45 czyli w chyba ok
Ale na szybkość wzrasatania się to nie przekłada - a jest nawet gorzej....

alorka napisał:

Nam na wysokie TSH dwóch endokrynologów z CZD (obie wizyty prywatnie) NIC nie zlecili, bo mieściło się w normie! A raz miał prawie 7!!! A trzecia endo, pani profesor, która zresztą w necie ma sporo artykułów nt wzrostu dziecka, nakazała jeść dużo dużo ryb i wrócić z nowymi wynikami w czerwcu. Ale zagapiliśmy się i nie wróciliśmy.

Nam jod zaleciła dr Oczkowska, endokrynolog z IMIDu, zresztą inna endokrynolog (dr Korpysz jeśli się nie mylę) potwierdziła to zalecenie i bardzo dobrze wypowiadała się o dr Oczkowskiej. Nota bene Dr Oczkowska także zalecała dużo ryb morskich - ponoć trzy posiłki rybne w ciągu tygodnia zaspokajają potrzeby jodowe organizmu, więc staramy się również dawać, ale różnie bywa.

alorka napisał:

Napisz, czy przez wakacje Kubuś ruszył trochę w górę? A byliście nad morzem?

Słabo bardzo. Od czerwcowej wizyty Kuba urósł tylko 2cm... Nie byliśmy nad Bałtykiem, logistycznie to dla nas trudne, może w przyszłym roku...

Napiszę więcej trochę później, bo mam jeszcze kilka innych ciekawostek  smile

darek
ranks
useravatar
Offline
71 Postów
Informacja o użytkowniku w postach
Administrator wyłączył możliwość pisania dla niezarejestrowanych

Informacje forum

Statystyki:
 
Ilość wątków:
994
Ilość sond:
1
Ilość postów:
18146
Postów dziś:
6
Użytkownicy:
 
Zarejestrowani:
990
Najnowszy:
jedziesz5
Zalogowani:
0
Goście:
43

Aktualnie zalogowani: 
Nikt nie jest zalogowany.

Legenda Forum:

 wątek
 Nowy
 Zamknięty
 Przyklejony
 Aktywny
 Nowy/Aktywny
 Nowy/Zamknięty
 Nowy przyklejony
 Zamknięty/Aktywny
 Aktywny/Przyklejony
 Przyklejony / Zamknięty
 Przyklejony/Aktywny/Zamknięty

NASI PRZYJACIELE: